1groendak

Als je een sedumdak wilt zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Voorbeelden hiervan zijn het draaggewicht van je dak, de helling van je dak en de isolatie van je dak. Sedum is een ideale plant voor op je dak door hoe weinig onderhoud deze nodig heeft. Daarbij kan deze onder extreme omstandigheden overleven. Verder is deze plant verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Hierdoor kan je een dak creëren wat helemaal jouw smaak is. Bij een Sedumdak worden sedummatten uitgerold over de gehele lengte van je dak. Een Groendak van groendaktotaal is dus ideaal voor mensen die iets meer milieubewust willen zijn.

Hoe voorkom je lekkage op je groendak?

Als je een groendak wilt dan is het belangrijk dat deze uit verschillende lagen bestaat. Ten eerste een dak beschermvlies. Deze beschermt het dak tegen uitzetten en krimpen. Op deze manier blijft je dak waterdicht. Hierna volgt de drainagelaag, deze laag zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd. Hierdoor wordt lekkage ook voorkomen. Ten derde volgt een wortelwerend filtervlies. Dit vleis voorkomt dat de drainagelaag verstopt raakt door eventuele wortelgroei van de planten. Door deze lagen op je dak te leggen voorkom je dat je dak onverhoopt gaat lekken. Dit scheelt een hoop gedoe, want een lekkage op een groendak is vaak ingewikkeld om op te lossen.

Bovenste lagen van je sedumdak toevoegen

Als je de anti-lek lagen hebt neergelegd volgt de substraatlaag. Dit is een van de belangrijkste lagen van je groendak. Deze laag zorgt er namelijk voor dat voeding, water en zuurstof wordt doorgegeven aan de planten. Daarbij zorgt dit er ook voor dat de planten wortel kunnen schieten. De laatste laag is de vegetatielaag, oftewel hier komen de planten op. Bij een sedumdak bestaat dit niveau natuurlijk uit de vetplantjes. Deze kan je zelf aanbrengen in de vorm van een sedum cassette of sedummat. Je brengt deze lagen aan op het substraat. Stekjes plaatsen is ook mogelijk, maar dit is minder mooi en erg arbeidsintensief.